Nota de premsa 2014

TASTETS D’ART AL MONTSEC: ELS INICIS

TASTETS D’ART AL MONTSEC és una iniciativa d’un grup d’artistes vinculats al poble de Vilanova de Meià, situat a la comarca de La Noguera, a la falda de la serralada del Montsec. La idea va néixer per casualitat, com tantes d’altres, a l’abric d’una sobretaula: ¿Per què no fas una exposició amb les teves obres? ¿I per què no la fas tu? ¿I si la fem tots? ¿I per què no?
I justament aquest saber que tindríem els altres al costat va ser l’empenta que necessitàvem per engegar un projecte que ens va donar molt més del que ens va costar. Amb la seguretat que dóna la inconsciència, ens vam embarcar a construir un espai que pogués acollir la diversitat d’obres que teníem al davant: dibuixos al pastel, aquarel·les, olis, pintura sobre seda, infografia, escultura i fotografia. Havia de ser un lloc especial, que ens transmetés química, no una sala d’exposicions a l’ús. I vam descobrir el Palco de la Sala del Sindicat, un espai de parets encalades i terra de taulons, amb una barana pintada de vermell i finestres que s’obren al Cogulló, que ens va enamorar. L’encant d’aquest lloc i la predisposició dels responsables del Sindicat ens van decidir a donar una doble vertent al projecte: exposar l’obra dels artistes, diversa com ells mateixos, i recuperar un espai en desús que havia estat un centre de trobada i d’activitat cultural del poble.
Cadascú de nosaltres hi va posar el seu granet: en Jaume va muntar el sistema elèctric i d’il·luminació, en Guillem ens va fer el disseny dels fulletons i els cartells, la Marina ens va deixar les teules velles per posar els rams d’espígol, orenga, boix i romaní que la Rosa 2 va collir durant les seves caminades... I així, una cosa rere l’altra i entre tots, va ser com el dissabte 10 d’agost del 2013, a les set del vespre, es va inaugurar al Palco de la Sala del Sindicat de Vilanova de Meià, l’exposició “Tastets d’Art al Montsec”, presentada per Ramon Maria Puig, arquitecte lleidatà amb una forta vinculació amb el poble de Vilanova.


LES OBRES I LES ARTISTES
L’Antoni, el Xavi, el Víctor, la Mar i en Jaume, són els esperits artístics dels Tastets. I no només els uneix l’art i l’amistat, sinó també un vincle comú amb el poble de Vilanova. Perquè aquesta va ser una condició que esdevingué el fil conductor del projecte: la vinculació amb el territori que ens acull. Les obres, que inclouen tècniques tan diverses, no presenten per força temàtiques relacionades amb el Montsec, però els seus autors sí que hi tenen relació. I per això el lema del projecte: els Tastets són AL Montsec, no necessàriament DEL Montsec. Ens va semblar una distinció important per acollir tota la diversitat possible de propostes emergents en el territori, per donar una oportunitat d’expressió artística a tothom que hi volgués participar.

L’INTERCANVI DE TASTETS

Entre l’equip dels Tastets hi ha hagut, des del principi, l’ànim de fomentar la interacció amb els qui ens han vingut a visitar. Per això, durant tota l’exposició es va mantenir una iniciativa en forma d’Art Barter.
L’Art Barter proposa una forma d’intercanvi d’obres d’art en la qual el públic posa preu a l’obra que té al davant. Però no només un preu en diners sinó també en forma d’objectes o activitats: un sopar, classes d’anglès o una higiene dental són algunes de les coses que s’ofereixen en aquest sistema. L’objectiu del nostre Intercanvi de Tastets no era aconseguir diners a través de la venda de les obres exposades, sinó conèixer la percepció que la gent tenia d’aquella obra, el valor que li donava cadascú; es buscava una reflexió per part de qui admira els quadres, les escultures o les fotografies, més enllà del valor econòmic que puguin tenir. ¿De què us desprendríeu, quin esforç faríeu, per poder tenir aquella obra a casa vostra?
Per això, al costat de cada obra s’hi podia trobar un bloc de paper per tal que cadascú pogués anotar-hi l’intercanvi que proposava. Es podia oferir qualsevol cosa, sense que això suposés l’adquisició de cap compromís per part de l’autor ni de qui feia l’oferta. Un cop clausurada l’exposició, es va dur a terme un recull de totes les propostes, les quals van ser valorades pels autors i, en alguns casos, es va produir l’intercanvi proposat.


ELS TASTETS DELS DISSABTES

Les obres van restar exposades fins al dissabte 14 de setembre, Festa Major de Vilanova de Meià. Fins aleshores, i durant dos dissabtes més, es van programar Tastets d’activitats relacionades amb el territori del Montsec.
El primer Tastet de la sèrie es va programar per al dissabte 17 d’agost a les 8 de la tarda: Tastets sensorials del Montsec, una experiència per als sentits de la mà del cuiner Sergi de Meià. En Sergi és un professional inquiet, meticulós i enamorat del Montsec. La seva cuina no només plau el gust i la vista, sinó també tots els altres sentits. Per això ens va proposar un Tastet per als Sentits: l’olor de la sajolida, el gust de l’orenga, la bellesa de l’espígol o el tacte de la farigola, formen part de les nostres vivències al Montsec, sense oblidar el so del riu que els acompanya. Aquest primer tastet va ser un èxit d’assistència, tot i la limitació de la degustació a 40 persones per motius logístics. En Sergi va concentrar tota l’essència del Montsec en forma d’una escuma elaborada a partir de plantes com el romaní, l’orenga o la sajolida, servida en pedres recollides del camí del Cogulló. Les gravacions del so ambient de la muntanya i les infusions vaporitzades de les mateixes plantes van contribuir a arrodonir l’experiència: cuina efímera que vam poder experimentar amb els CINC SENTITS.

El dissabte 24 d’agost a les 7 de la tarda, a la Sala del Sindicat, es va presentar el segon Tastet dels dissabtes: Tastets Gormands del Montsec, una degustació de melmelades i galetes, formatges i matons, i oli, vi i cava. Aquests tastets van tenir una gran acollida entre els veïns de Vilanova. Més de 100 persones van visitar-nos en la presentació dels productes de Cal Cabàs Productes Artesans, Formatgeria Tòrrec i Ca l’Arió, productors de la zona. L’acte va començar amb una breu introducció de cada productor en la seva activitat i, a continuació i durant gairebé dues hores, vam poder degustar els magnífics productes dels tres artesans.